Monday, October 15, 2012

Siang Ketam Step By Step

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Hai..apa khabar? Hari nak cerita tentang ketam. bukan share resepi masakan ketam tapi nak share cara menyiang ketam. Tak semua orang tahu menyiang ketam, terutama sekali adik remaja di luar sana .mungkin ramai yang suka makan ketam tapi tak tahu nak masak atau siang ketam. Hari ni nak share cara nak menyiang ketam. Harap gambar-gambar yang saya share dapat membantu atau menjadi panduan untuk menyiang ketam.

Ini dia ketam yang belum disiang:


Mula- mula kopek bahagian luar ketam macam gambar dibawah ;


Ini rupa ketam yang dah dibuang kulit luarnya, buangkan insangnya.



Ini gambar insang yang telah dibuang:







Buangkan bahagian mulutnya.


Bahagi dua:


Buangkan bahagian kakinya. Bahagian sepit perlu diketuk.  Nah...dah sedia untuk dimasak. Selamat mencuba.....


No comments:

Post a Comment